Om Vickan

Jag heter Victoria Andersson, är 30 år och har haft problem med hetsätning, överätning och medföljande kroppsångest sen jag var 12-13 år. Mycket mer än halva mitt liv. Jag har alltid varit mer eller mindre överviktig, mitt BMI visade på fetma i våras och i januari ett halvår senare var jag normalviktigt. -21 kg på 37 veckor. Det här är min historia.

Våren 2017 nådde jag min tyngsta vikt och även mitt sämsta psykiska och fysiska mående. Jag hade undvikit vågen ett längre tag, vilket jag brukade göra varje gång vikten skenade iväg. Jag orkade nämligen inte se hur tung jag var. Jag skriver ”brukade” för det var nämligen inte ovanligt att jag min vikt skenade. Jag har pendlat väldigt mycket i vikt, väldigt ofta och på väldigt kort tid. Jag kunde gå ner 10 kg nästan ohälsosamt fort med hjälp av någon konstig diet, för att sedan inte orka hålla dieten längre och så gick jag upp 15 kg väldigt fort. Så planade vikten ut, jag gick bara upp något enstaka kilo under några månader, och sen började samma sak om igen. Jojo-bantning är inte hälsosamt, varken fysiskt eller psykiskt, men det är lätt att hamna där när man så väldigt gärna vill gå ner i vikt (snabbt).

I våras, när jag blev som tjockast, hade det varit en längre period där jag ätit dåligt, ätit för mycket, knappt rört mig alls och vikten skenade. Det ledde till ångest som i sin tur ledde till ännu mera hetsätning och överätning, då jag är en känslomässig tröstätare.

Vändningen kom efter att jag och min pojkvän var ute på en skogspromenad och jag fick se en helkroppsbild som han tagit på mig. Jag fick en chock. Ångest. Självförakt. Självhat. Och kände mig väldigt nedstämd i några dagar. Sen insåg jag att så här kan jag ju inte ha det!

Min vikt och min kropp, det är ju saker jag kan påverka så varför ska jag då gå runt och må så här dåligt?

Jag beslutade mig för att göra allt annorlunda mot förut – för ”förut” hade jag ju varken fått särskilt bra eller långvariga resultat. Det blev oerhört viktigt för mig att inte bara gå ner i vikt utan framför allt att börja må bättre både fysiskt och psykisk, komma ifrån jojo-bantning och dieter en gång för alla och dessutom bli vän med min egen kropp.

”Allt annorlunda” innebar bland annat att sluta dölja att jag var tjock, att sluta skämmas över att jag försöker gå ner i vikt, att sluta tänka ”det kommer ändå inte att gå” och att vara helt öppen med mina känslor och tankar. Det var en jobbig tid, men så värt det!

Jag är nu helt fri från hetsätning, klarar av att känna mättnad och äter aldrig i smyg. Jag har inte ångest kring mat eller min kropp längre. Jag äter balanserat, utan kostförbud, jag brukar säga att jag äter allt men inte alltid. Jag lever i balans. Jag älskar att träna och rör på mig dagligen. Hittills har jag gått ner 22 kg, har gått från fetma till normalvikt och har slutat att skämmas över min kropp. Jag mår bra!

Nu ägnar jag stor del av min tid till att hjälpa andra människor att göra en liknande livsstilsförändring, för jag vet hur otroligt jobbigt det är att må dåligt i sig själv. Jag coachar, ger tips och delar med mig av så mycket kunskap, inspiration och motivation jag bara kan. Jag föreläser även, dels om hur det är att leva med ätstörning och att kämpa sig ur den, men även om att ta tag i sin kost, sin träning och genomföra en viktresa. När jag inte jobbar med detta så jobbar jag som Ekonomikonsult inom Controlling, jag är Civilekonom i botten med inriktning mot ekonomistyrning och ledarskap.

Nytt på bloggen
Kontakt
Victoria Anderssons Wellness AB
Org nr: 559146-0943
Mailadress: victoria@vickanswellness.se
Vickans Wellness logotyp
Kategorier