För att nå ett mål, oavsett vad målet är krävs det dels att man ska ha ett tydligt definierat mål och en klar strategi. I mitt fall är målet att gå ner sammanlagt 32,5 kg innan 2018 och skapa mig min drömkropp. För att nå dit måste jag planera varenda steg och skapa mig en tydlig strategi. Det funkar inte att äta det jag är sugen på, ha en massa onyttig mat hemma men inget som jag ”kan” äta eller gå in hungrig på mataffär för då kommer jag inte kommer ut med endast det jag hade planerat att köpa. Därför ser jag till att alltid ha god och hälsosam mat hemma som kommer att hjälpa mig att nå mitt mål. Det är viktigt att jag planerar mina inköp så att jag köper det jag behöver ha hemma i form av både mat och snacks. Annars är det så otroligt lätt att fatta fel beslut.

Att planera för att nå målet är egentligen väldigt enkelt, det svåra är att alltid följa planen och tänka långsiktigt. Lite som att driva ett företag. Eftersom att jag vill ha långsiktigt resultat så kan jag inte bara köra en QuickFix-diet utan jag måste även hitta ett sätt att leva på som jag kan hålla på med för alltid och som för var dag leder mig ett steg närmare mitt mål, precis som man styr ett företag. Driver man ett företag kan man inte tänka kortsiktigt och göra det som känns bäst eller enklast idag, då kommer man gå i konkurs. Man måste tänka långsiktigt och göra upp en strategi och framför allt, följa den! Precis så försöker jag göra nu. Skulle jag tänka kortsiktigt så är det lätt att ta beslutet att en liten kaka spelar ingen roll, en glass funkar ju för det är ju sommar osv. Men helt plötsligt har man tagit massor av fel beslut under en månad och vikten skenar. Kroppen, och målet, har gått i konkurs.

Imorgon tar min äggfasta slut, alltså åkte jag och handlade idag för att se till att kylen är full med bra och hälsosam mat som jag kommer vilja äta. Jag måste alltså även se till att göra min plan realistisk. Jag kan inte köp hem en massa nyttigheter som kvarg och blomkål för det tycker jag inte om och då kommer jag inte heller att välja det. Jag måste alltså hitta saker som både är goda och kommer hjälpa min måluppfyllelse. Samma tänk gäller om jag ska på stan, utflykt, eller vad som helst, så ser jag till att ha en proteinbar eller en liten frukt i handväskan för att stilla akuthunger och på så vis undvika att jag köper godis/varmkorv/annat jag egentligen inte vill stoppa i mig. Jag kommer även se till att laga tillräckligt mycket mat så att jag kan ha med mig matlåda till jobbet. Annars är det lätt att man väljer den där ”nyttiga” salladen med krutonger, bacon, fet dressing som innehåller socker, bröd, massa hel- och halvfabrik och annat som jag helst undviker. Jag vill veta vad min mat innehåller både för näringsvärdet men även kalorierna, annars kommer jag att missa mitt mål.

Nyckel till framgång är planering, oavsett vad du vill uppnå. Sätt ett tydligt mål, gör upp en strategi, gör en plan och var beredd att planera om, för ibland inträffar livet helt enkelt. Det ska dock inte få mig att missa mitt mål.

Jag ska uppnå mitt mål, därför ser jag till att planera min kostplan i detalj! Från inhandlingen av mat, valen av snacks, nyttiga mellis i handväskan och i bilen till mängden mat jag lagar så att jag kan göra matlådor.