Ketos innebär att kroppen producerar små bränslemolekyler som kallas ketoner. Det här är ett alternativt bränsle för kroppen, som används när kroppen inte har tillgång till blodsocker (glukos) som vanligtvis kommer från kolhydraterna man äter. Vid ketos byter kroppen ”bränsle” till att drivas nästan uteslutande på fett. Insulinnivåerna blir mycket låga, hungerskänslorna minskar, sockersuget minskar och fettförbränningen ökar dramatiskt. Det lagrade fettet blir lättillgängligt som bränsle för kroppen och det är det jag ville åt! En stor bonus är att min kropp har vant sig vid små portioner, så omställningen till vanlig mat kommer bli enklare.

Min kropp gick in i ketos nästan direkt när jag startade äggfastan vilket gjorde att jag har sluppit huvudvärk, illamående, yrsel och trötthet som annars drabbar många andra som kör en strikt äggfasta. Det kan bero på att jag hade ätit begränsat med kolhydrater någon dag innan jag började äggfastan, eller att jag har druckit väldigt mycket vatten, eller helt enkelt att min kropp var schysst och reagerade bra på denna diet! Jag vet inte, och det har inte så stor betydelse heller. Huvudsaken är att jag mår bra, är pigg och har energi nog för att både jobba och fortsätta gå promenader varje dag! Enda biverkningen är att ketos kan ge dålig andedräkt, den luktar lite svagt av aceton, och att man får en konstig bismak i munnen. Andedräkten stör dock inte mig och den känns bara på riktigt nära håll, så det är nog värst för min sambo. Bismaken i munnen tycker jag försvinner när jag dricker citronvatten, och det gör jag så gärna!

Jag sa att jag skulle utvärdera äggfastan efter 3 dagar och bara fortsätta om jag mår bra, vilket jag gör, så jag kör på i två dagar till! Fredag blir alltså sista dagen med äggfasta och då har jag kört denna diet i 5 dagar! Det ska blir spännande att se hur min vikt utvecklas. När jag vägde mig i morse visade vågen 77,7 kg, jag har alltså gått ner 1,3 kg sen jag började äggfastan i måndags! Det känns otroligt bra!

Idag kände jag också stor skillnad på mina kläder! En blus som för två veckor sen satt tight satt nu löst över magen och överarmarna! Byxorna satt också mycket bättre och snyggare! En bra dag helt enkelt 🙂

För två veckor sen skar dessa byxor in i sidfettet och blusen satt riktigt tight om magen. Idag satt byxorna snyggt och jag hade luft under blusen! Så himla härligt med framsteg!