Som jag tidigare har skrivit så har jag försökt att gå ner i vikt oändligt många gånger men alltid misslyckats, och därför har jag behövt analysera mina tidigare misstag och göra upp en plan för hur jag ska göra för att lyckas långsiktigt Mina största misstag har dels varit att jag har haft en massa förbud som jag inte har kunnat hålla, och dels att vid första misstaget har jag fått ångest och dåligt samvete i kombination med tankar såsom ”nu när jag ändå fuskar så måste jag passa på, för sen får jag aldrig mer äta detta”. Detta i sin tur har triggat min hetsätning och vidare gett mig ännu mer ångest. En hemskt dålig och ohållbar cirkel.

I fredags höll jag på att falla tillbaka i dessa hjulspår. Jag var nära att ge upp. För första gången sen 4 maj, när min viktresa startade, så visade vågen inte minus denna vecka. Förmodligen för att jag åt en pizza och efterrätt förra helgen och även en räkmacka i måndags. Förmodligen var det även något annat som påverkade..? Det var oerhört gott då, och då kändes det värt det. I fredags morse vid vägningen känns det helt tvärtom. Direkt hamnade jag i mina gamla hjulspår och tänkte samma gamla tankar om att nu har jag förstört allt (igen), jag kommer aldrig lyckas att bli smal och jag kan lika gärna skita i allt.

Efter lite deppande och massa stöd från både min sambo och mina vänner så insåg jag några saker;
– Det var inget misslyckande att hålla vikten en vecka, jag hade ju trots allt inte ätit som planerat och ändå inte gått upp i vikt.
– Om jag hade gått upp i vikt hade det inte varit hela världen för detta är ingen bantartävling! Huvudsaken är inte att jag ska tappa mina överviktskilon så fort som möjligt, utan huvudsaken är att jag ska nå min målvikt och hitta ett sätt att äta och leva som jag mår bra av, som gör att jag håller vikten, som får bukt med min hetsätning och att lära mig att jag kan äta allt men inte alltid och framförallt i lagom mängd!
– Om jag inte har gått ner i vikt denna vecka och vill göra det nästa så måste jag kämpa hårdare! Välja dom stunder jag äter onyttigt, äta lagom mängd och sen röra på mig. Inte ge upp för att en vecka inte gick enligt planerna, utan se till att nästa blir desto bättre!
– Jag kommer lyckas att gå ner i vikt! Kan andra så kan jag! Och dessutom så ligger jag fortfarande ”i fas” så det är ingen fara på taket ännu 🙂

Midsommarhelgen var dock en stor utmaning mentalt! Jag vill kunna unna mig att äta allt, speciellt vid festligare tillfällen. Jag vill aldrig sitta på en fin restaurang och fundera över kalorier, eller gå miste om livets goda för att jag är för fokuserad på viktnedgång. Dock vill jag inte heller falla tillbaka i hetsätning. Det är en fin balansgång men jag tycker att det gick riktigt bra. Ingen ångest över mat, jag åt och drack fantastiskt gott och slutade äta när jag blev mätt! En toppenhelg på många sätt! Jag har dock insett att mentalt finns det fortfarande mycket att jobba på, både för min karaktär men även med ångest och hets. Men jag är på rätt väg 🙂

Helgen bestod av en fantastisk vistelse på Grand Hotel Saltsjöbaden! Det är otroligt vacker omgivning så även om vädret inte var det bästa så blev det verkligen en riktigt mysig weekend. Med balans.