Att hålla motivationen uppe är inte det lättaste. Förlorar man sin motivation så är det lätt att fuska med maten, skippa träningen och annat som man gör att man hamnar längre ifrån målet istället för närmare. Ju högre motivation man har, desto lättare är det att stå emot frestelser och då kommer man snabbare att nå sitt mål, oavsett vad målet är.

För att klara av denna viktresa har jag behövt fundera dels på orsaken till varför jag vill gå ner i vikt för dessa orsaker utgör min grundmotivation och är utgångspunkten i allt. Jag är inte nöjd med hur jag ser, hur jag mår, min ork, hur kläder sitter och så vidare, listan kan göras lång. Detta är dock inte tillräckligt alla gånger, hur knäppt det än låter. Det finns dagar och stunder då jag bara vill stanna kvar i soffan, trycka i mig en pizza och avsluta med en påse chips och dipp. Hittills har jag inte gjort det för jag har lyckats hålla uppe min motivation. Jag har hittat vad som motiverar mig, både långsiktigt och kortsiktigt! Långsiktigt är det helt enkelt att jag vill göra en livsstilsförändring, bli gladare, piggare, snyggare, hälsosammare, lättare, få lättare att hitta kläder och minska hälsoriskerna med övervikt. Kortsikt är det svårare, för det är ju så otroligt gott med chipsen/godiset/vad man nu är sugen på. Jag har gjort flertalet steg för att både öka min kortsiktiga motivation men även för att dagarna och stunderna med dålig motivation och karaktär ska bli så få som möjligt.

Först satte jag upp ett tydligt mål; jag vill väga 50 kg och ha en drömkropp. Det är en lång väg att vandra och därför behöver jag många mindre delmål på vägen, just för att det är roligt att lyckas och det höjer min motivation! Det är även oerhört roligt och peppande att se hur lång väg jag redan har hunnit! Jag väger mig varje morgon, för då ser jag snabbt om jag har gjort bra eller dåligt ifrån mig. Har jag gått ner, toppen då kör jag på! Har jag gått upp, då analyserar jag gårdagen och funderar på hur jag ska agera idag för att få det resultat jag vill. Jag skriver upp min vikt i en app som dels räknar ut hur många procent av totalen jag har hunnit går ner, samt hur lång tid det är kvar tills jag vill vara i mål. Att konkret kunna se mina framsteg och att faktiskt lyckas gå ner i vikt motiverar mig! En ytterligare stor källa till motivation är instagram. Jag får dagligen peppande kommentarer av alla fantastiska följare och varenda like, varenda kommentar och varenda följare får mig att kämpa dom dagar det är tungt.

Dock kommer det fortfarande tunga dagar. Då tar jag mina underbara vänner och mina fantastiska sambo till hjälp! Ensam är det inte lätt att klara av det. Tack vare min sambo har jag undvikit snabbmat många gånger, valt det bättre alternativet och tagit mig ut på en extra promenad. Det gäller att hitta sina källor till motivation, att hitta vad som funkar för en själv.

En bild från igår! En skogstur med han som alltid stöttar mig och finns där för mig, en oändlig källa till motivation.